Ouderenzorginstelling De Koperhorst wilde graag stageplaatsen aanbieden voor Helpenden (niveau 2) van MBO Amersfoort. Het leerwerkbedrijf wil zoveel mogelijk stageplaatsen bieden. Het hele jaar door. Maar hoe regel je dat met de schoolvakanties? 

Met deze vraag kwamen De Koperhorst en MBO Amersfoort terecht bij het ondersteuningsteam van Zorgpact. Docent Omgangskunde Rinske van der Jagt: ‘Als de schoolvakanties gebonden zijn aan vaste data, kunnen we geen stagiaires plaatsen. Dat zou erg jammer zijn, want onze studenten zijn een kwetsbare groep. Ze hebben veel behoefte aan “doen”. Door deze onderwijsvorm kunnen we dat bieden.’

 Het ondersteuningsteam van Zorgpact had goed nieuws. Het staat de initiatiefnemers vrij de schoolvakanties zelf vast te stellen. Ook de cao voor leraren is hiermee in lijn, zo lang zij hun wettelijk vastgestelde vakantiedagen kunnen opnemen. 

Het staat de initiatiefnemers vrij de schoolvakanties zelf vast te stellen

Roosteren

Van der Jagt, die voor MBO Amersfoort full time werkt bij De Koperhorst, ging aan de slag met de praktijkbegeleider van de zorginstelling. ‘Als ik op vakantie ga, zorg ik voor vervanging. Ik ben zelf niet per se gebonden aan de reguliere schoolvakanties, en de collega’s die mij vervangen ook niet. Rooster-technisch is het soms even puzzelen, omdat mijn collega’s niet elke dag beschikbaar zijn voor het leerbedrijf. Ze geven immers ook nog les bij MBO Amersfoort. Op de dagen dat zij niet kunnen komen, neemt de praktijkbegeleider van De Koperhorst mijn rol over. In ons onderwijscurriculum hebben we rekening gehouden met de expertise die nodig is voor het werk in het leerwerkbedrijf. Op deze manier waarborgen we de kwaliteit van het onderwijs tijdens de schoolvakanties.’

Eigen verantwoordelijkheid

De grootste uitdaging was ervoor te zorgen dat de studenten het hele jaar inzetbaar zijn voor De Koperhorst en natuurlijk hun vakanties kunnen opnemen. ‘We hebben berekend hoeveel studenten we minimaal nodig hebben tijdens vakanties en hoeveel studenten er maximaal stage kunnen lopen. We geven onze studenten eigen verantwoordelijkheid voor hun vakanties. Dat betekent dat ze – net als in het “echte werkende leven” – vakanties bij ons aanvragen. Vervolgens worden die in overleg vastgesteld.’