Dinsdag 10 mei heb ik een indrukwekkende bijeenkomst bijgewoond met de regio’s. Zij kiezen bewust voor duurzame samenwerking en daar ben ik ontzettend blij mee. Zoals iemand treffend zei tijdens de bijeenkomst met de regionale pacten op 10 mei: ‘Vroeger waren we tot elkaar veroordeeld, nu kiezen we voor elkaar.’

Doekle Terpstra1

Organisaties zeggen: 'Wij zijn niet belangrijk, het doel dat we nastreven wel'

De aanpak van Zorgpact brengt mensen bij elkaar en geeft ze eigenaarschap. En dan zie je dat de zaak in beweging komt. Partijen zijn trots op wat ze doen. Ze vertellen het aan mij, publiceren erover op hun website. Organisaties zeggen: ‘Wij zijn niet belangrijk, het doel dat we nastreven wel.’ Die blijmoedigheid, energie en positiviteit heb je ook nodig om complexe maatschappelijke vraagstukken op te lossen.

Dit werkt aanstekelijk. Het heeft bijvoorbeeld geleid tot groei van de Zorgpactbeweging en een zeer goed resultaat bij de RIF-aanvragen. Vijf projecten uit Zorg en Welzijn krijgen geld om de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verbeteren.

In juni verwacht ik twee nieuwe regionale Zorgpacten te mogen verwelkomen: Amsterdam en Rotterdam. En in dit magazine stellen we een aantal nieuwe koplopers aan u voor.

De koplopers timmeren goed aan de weg, en wij ondersteunen ze waar we kunnen. De laatste communitybijeenkomst werd goed bezocht. Na afloop gingen veel koplopers naar huis met nieuwe contacten, inzichten en ideeën voor samenwerking. Ook verkenden we thema’s waarmee we gezamenlijk aan de slag willen gaan: zorg en technologie, leren in de praktijk en omgaan met toenemende opleidingseisen. Er ontstaat een lerende gemeenschap!

Deze thema’s werken we uit in werkbezoeken. Op 8 juni gaan we bijvoorbeeld naar Wijkleercentra Achterhoek en Liemers om van en met elkaar te leren over het thema leren in de praktijk.

Al deze ontwikkelingen geven veel positieve energie. Dat zie ik ook bij de staatssecretaris. Hij liet mij weten erg onder de indruk te zijn van de initiatieven in de regio en moedigt ons aan door te gaan op de ingeslagen weg.Ik heb alweer een nieuwe uitnodiging ontvangen voor een bijeenkomst met de regionale Zorgpacten. Ik ben erg benieuwd naar de stappen die we over een halfjaar hebben gezet!

Doekle Terpstra

Aanjager Zorgpact

P.S.: noteer in uw agenda: Landelijke Werkdag Zorgpact

Donderdag 8 december organiseren we weer een landelijke werkdag van het Zorgpact. Dat mag u beslist niet missen! We blikken terug op wat we hebben bereikt, wisselen kennis en ervaringen uit en blikken vooruit op de toekomst. We doen dit natuurlijk op een mooie locatie in een inspirerende sfeer. Om u een indruk daarvan te geven, kunt u het speciale magazine lezen dat we hebben laten maken naar aanleiding van de landelijke werkdag 2015. Hou zorgpact.nl in de gaten voor het laatste nieuws! De komende editie van dit eZine verschijnt begin september. Ook daarin leest u meer over de landelijke werkdag.